Опубліковано: 25.10.2022
Автор статті:Anatoliy Zymnin
Anatoliy Zymnin
25.10.2022
Новини

Спеціальний звіт EWL «Біженці з України – професійна активізація в Польщі і Німеччині»

Пропонуємо вашій увазі спеціальний звіт створений на підставі результатів соціологічного дослідження “Біженці з України – професійна активізація в Польщі і Німеччині”, проведеного у липні Міграційною платформою EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету.

Наше спільне дослідження навесні цього року показало, що однією з найбільших потреб українських біженців у Польщі, Чехії та Румунії є працевлаштування, а одним із найбільших страхів – труднощі з пошуком роботи. Упродовж короткого часу Польща довела, що може ефективно допомагати українським громадянам у їхній професійній активізації. Саме це визначило тему нашого теперішнього дослідження, зорієнтованого на біженців з України, які вже почали працювати в Польщі та Німеччині. Ми вирішили з’ясувати настрої, наміри та плани біженців з України, які перебувають у цих країнах.

«Від початку повномасштабної російської агресії у Польщі знайшли роботу понад 430 тисяч громадян України, тобто близько 2/3 від усієї кількості біженців працездатного віку (670 тис.). Досі жодній країні в історії не вдалося працевлаштувати таку кількість біженців за такий короткий час і в екстремальних умовах. Це також пов’язано з бажанням самих українців працювати попри те, що вони отримують соціальні виплати. Польща є прикладом доброї практики для інших країн ЄС, зокрема для Німеччини. Я переконаний, що це дозволить нам краще зрозуміти ситуацію українських біженців, які працюють у Польщі та Німеччині, та поділитися польськими успіхами у сфері професійної активізації з іншими європейськими країнами», – стверджує голова правління Міграційної платформи EWL Анджей Коркус.

Як показало дослідження, переважна більшість громадян України звернулася по тимчасову охорону (84% у Польщі та 73% у Німеччині) та отримувала фінансову допомогу в країні свого перебування. Натомість, біженці прагнуть якнайшвидше «стати на ноги» і забезпечувати себе самостійно.

Близько 1/5 респондентів в обох країнах визнають, що підвищують рівень своєї професійної кваліфікації через участь у курсах та семінарах. Близько 40% респондентів у Польщі та Німеччині заявляють про готовність підвищувати рівень кваліфікації в майбутньому.

Майже половина (48%) біженців, які працюють в обох країнах, мають намір залишитися на довший період, як мінімум на один рік після закінчення війни. Іншою була ситуація в попередньому звіті «Біженці з України в Польщі, Чехії та Румунії» — кожен третій респондент заявив про бажання залишитися в Польщі принаймні рік.

Це свідчить про величезний потенціал біженців для ринку праці ЄС. У майбутньому європейські країни можуть розгорнути боротьбу за українських біженців, які здатні вирішити проблеми з дефіцитом кадрів та демографічною кризою в Європі.


Завантажити звіт «Біженці з України – професійна активізація в Польщі і Німеччині»

"*" indicates required fields

Популярні новини