Опубліковано: 09.08.2022
Автор статті:Anatoliy Zymnin
Anatoliy Zymnin
09.08.2022
Новини

Спеціальний звіт EWL «Біженці з України в Польщі, Чехії та Румунії»

Пропонуємо вашій увазі спеціальний звіт створений на підставі результатів соціологічного дослідження «Біженці з України в Польщі, Чехії та Румунії», проведеного в березні-травні Міграційною платформою EWL, Фондом підтримки мігрантів на ринку праці «EWL» та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету у співпраці з Університетом Масарика в Брно та Бухарестським університетом.

Усвідомлюючи європейський вимір українського біженства та міжнароднийхарактер діяльності EWL, ми розширили наше дослідження “Біженці з України в Польщі” на чергові дві країни, Чехію та Румунію. Вони, як і Польща, відкрили свої кордони длябіженців з України. Це дозволило отримати більш якісні дані з точки зорусучасних міграційних процесів.

Ми переконані, що отримані результати дозволять ще більше підтримувати Україну та її громадян.

Країни ЄС відкрили свій ринок праці для біженців з України, які бажають знайти роботу

Дослідження, проведене в Чехії, підтверджує високу освіченість, кваліфікованість, знання англійської мови серед респондентів. Вони висловлюють величезну готовність до працевлаштування. Дещо іншу картину бачимо в результатах нашого дослідження в Румунії, де респонденти, хоча й мають вищий, ніж у випадку Польщі та Чехії рівень освіти та професійну кваліфікацію, як правило, заявляли про нижчу готовність працевлаштування, вважаючи кращим рішенням подачу заявки на отримання статусу біженця.

Приклад Польщі як країни, яка широко відкрила свій ринокпраці для громадян України і низки інших країн ще в 2007році показав, що українці не «заполонили» польського ринкуі не забрали можливості працевлаштування для місцевихмешканців. Навпаки, українські робітники стали невід’ємноючастиною ринку праці Польщі, стали позитивним чинникомрозвитку її економіки. На думку аналітиків, громадяни Українивиробили 13% зростання ВВП Польщі в 2013–2018 роках. Крімтого, спільне перебування та робота уможливили інтеграціюз польським суспільством і зміцнили персональні зв’язки. Цепринесло свої плоди братерства й солідарності, що є особливоважливим після початку повномасштабної війни в Україні.


Завантажити звіт «Біженці з України в Польщі, Чехії та Румунії»

"*" indicates required fields

Популярні новини