Опубліковано: 20.06.2023
Автор статті:Szymon Bryzek
Szymon Bryzek
20.06.2023
EWL в ЗМІ | Новини

Суспільне Новини: 62% українців планують повернутися з Польщі додому — Міграційна платформа EWL

62% українців планують повернутися з Польщі додому. Про це прессекретар Міграційної платформи EWL Анатолій Зимнін розповів в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

“Протягом останніх місяців знизився відсоток українців, які б хотіли залишитися у Польщі назавжди. Це пов’язано і з ситуацією протягом останніх місяців на фронті, починаючи від осені, коли вдалося визволити Харківську область, після контрнаступу у Херсонській області та з очікуваним контрнаступом на півдні України. Вони спонукали до того, що кількість громадян, які хочуть повернутися в Україну, зростає”, — повідомив Зимнін.

Він додав, що багато громадян України обрали Польщу як місце тимчасового перебування, “тому що, наприклад, вже мали там своїх знайомих, друзів або колись там працювали, тобто ця країна була близькою”.

Крім того, важливим став економічний чинник: “У Польщі громадянам України легше знайти роботу, ніж в країнах західної Європи. Звичайно, є величезна прірва, якщо говорити про заробітки у Західній Європі і Польщі. Наприклад, у Німеччині втричі більше, ніж у Польщі. Але мова у нас подібна, багато польських фірм не вимагають знання польської мови, тому що в них на фабриках, заводах, логістичних центрах вже є керівники, які по суті знають українську мову”.

У зв’язку з російською агресією понад 8 мільйонів українців стали біженцями, з них понад 5 мільйонів шукають тривалого прихистку у країнах Європи. Про це у Всесвітній день біженців повідомив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

“Від початку широкомасштабного вторгнення Росії мільйони наших співгромадян змушені були покинути свої домівки в пошуках безпеки як всередині України, так і за її межами. Понад 8 мільйонів українців стали біженцями”, — написав він на своєму Telegram-каналі.

При цьому понад 5 мільйонів українців подали заяви на отримання статусу тимчасового резидента в сусідніх західноєвропейських країнах, додав омбудсман.

Джерело: https://suspilne.media/

Популярні новини