Опубліковано: 05.05.2022
Автор статті:Anatoliy Zymnin
Anatoliy Zymnin
05.05.2022
Новини

Спеціальний звіт «Біженці з України в Польщі»

Пропонуємо вашій увазі спеціальний звіт створений на підставі результатів соціологічного дослідження «Біженці з України в Польщі», проведеного 23 березня – 3 квітня Міграційною платформою EWL, Фондом підтримки мігрантів на ринку праці «EWL» та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету.

Польща і Україна: разом у радості й біді

Громадяни України упродовж багатьох років підтримують польську економіку, насичують кадровий дефіцит, сприяють розвиткові польських підприємств та польського ВВП. Громадські та економічні зв’язки, що роками будувалися почерез економічну міграцію, а також завдяки культурній та географічній близькості наших країн, стали причиною пошуку притулку саме в Польщі. Утікачі від війни можуть розраховувати тут на безпечний прихисток, допомогу й підтримку.

Презентація звіту «Біженці з України в Польщі» у Варшаві (Фото: livefoto / PAP)

Коли біженці з України повернуться на Батьківщину?

Більшість біженців хочуть повернутися в Україну, але кожен третій респондент говорить про бажання залишитися в Польщі на довший період. Частина респондентів не має наміру залишатися в Польщі, а також не хоче повертатися на батьківщину (12%). Найчастіше вони вказують такі напрямки подальшої міграції як Німеччина (26%), США (16%), Великобританія (11%) та Швеція (10%). Утім, більшість біженців має намір повернутися в Україну відразу після закінчення бойових дій (56%).

Більшість біженців у Польщі бажає знайти роботу

Переважна більшість утікачів з України (аж 63%) мають намір отримати оплачувану роботу під час перебування в Польщі. Лише кожен п’ятий респондент заявляє, що живе за рахунок власних коштів (20%). Однак погане знання польської мови, статева структура біженців, необхідність опікуватися неповнолітніми дітьми можуть спричинити труднощі в пошуку місця на польському ринку праці. Особливо якщо врахувати те, що майже 70% біженців хоче жити в містах з населенням понад 200 тисяч людей. Утім, простіший доступ до соціальної інфраструктури у великих містах не означає, що там буде легше знайти роботу чи квартиру.

Завантажити звіт «Біженці з України в Польщі»


Заповніть форму нижче, щоб отримати доступ до повного звіту

"*" indicates required fields

Популярні новини