Опубліковано: 30.08.2018
Автор статті:Anatoliy Zymnin
Anatoliy Zymnin
30.08.2018
EWL в ЗМІ

Дослідження: мігранти з України зацікавлені курсами мови більше, ніж спрощенням бюрократії

22 відсотки українських працівників-мігрантів у Польщі хотіли б переїхати до Польщі на постійне проживання, а 26 відсотків — мешкати тут принаймні протягом декількох років.

Це — дані дослідження «Українці на польському ринку праці: досвід, проблеми та перспективи», проведеного на замовлення польського агентства працевлаштування іноземців EWL S.A., представленого в понеділок.

Причина міграції українців до Польщі залишається незмінною за останні роки — вища заробітна платня, ніж в Україні.

У рапорті зазначено, що економічна міграція з України до Польщі має короткостроковий характер, адже кожен другий респондент планує працювати в Польщі від 3 до 6 місяців.

«У той же час, майже третина українців має намір працювати в Польщі менше трьох місяців, і лише 5 відсотків громадян України планують працювати в Польщі більше одного року», — читаємо в дослідження.

Один з найголовніших викликів для громадян України, котрі працюють у Польщі, — це адаптація. Майже 46 відсотків українців очікує допомоги від польської влади у цьому питанні, і 59 відсотків розраховує на підтримку в цій царині від агентств тимчасового працевлаштування.

«Цікаве те, що все більше українців, котрі працюють у Польщі, зацікавлені ініціюванням державою курсів польської мови більше, ніж спрощенням працевлаштування іноземців. Усе це привертає увагу до важливого питання: як розвивати в Польщі нову міграційну політику», — підкреслюється в документі.

Незважаючи на популярність Польщі як напряму трудової міграції, більшість опитаних українців розглядають роботу в інших країнах. Для них найбільш спокусливою є робота в Німеччині (27%), відтак Чехії (21 відсотків.), на третьому місці розташувалася Італія, де хоче працювати кожен двадцятий українець.

74 відсотків респондентів заявляють, що вони ніколи не працювали в Польщі у нелегально. Лише 23 відсотки заявило, що погодиться працювати без контракту, якщо отримає вищу зарплатню. У свою чергу, 42 відсотки громадян України заявили, що ніколи не приймуть пропозиції роботи в сірій зоні.

Документ показує, що понад 70 відсотків громадян України, які працюють у Польщі, не зустрічали нечесності з боку роботодавців. У той же час 29 відсотків заявили, що з ними повелися несправедливо.

Більшість українців очікують отримати мінімальну погодинну ставку в Польщі або навіть меншу плату за свою роботу. Оплати в межах від 9 до 11 злотих за годину очікує 41 відсоток громадян України. Нині мінімальна погодинна ставка в Польщі становить 13,70 злотих брутто — або 9,99 злотих нетто.

На розвиток польського ринку праці значно вплинуло запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС. Більше чверті респондентів працює в Польщі на основі біометричних паспортів.

Щоб заробити більше грошей, українці хочуть працювати в Польщі вище встановленого законом робочого часу. Кожен другий респондент хоче працювати від 10 до 12 годин на день, а 37 відсотків — від 8 до 10 годин. Також є чимало громадяни України, які бажають працювати в Польщі у вихідні дні — майже 59 відсотків.

Дослідження українських працівників було проведене від 25 травня до 8 червня 2018 р. з використанням безпосереднього індивідуального опитування. У дослідженні взяли учать 900 респондентів віком від 18 років.

Повністю результати дослідження можна прочитати тут (польською мовою).

Джерело: PROstir.pl 

prostir 2

Популярні новини