Опубліковано: 31.05.2023
Автор статті:Szymon Bryzek
Szymon Bryzek
31.05.2023
EWL в ЗМІ | Новини

ВПольщі.pl: Українські біженці у Польщі. «Не чекають допомоги, стали на ноги»

Переважна більшість українців, які проживають у Польщі, працюють. Це стосується як біженців, що знайшли свій притулок від війни у польських містах, так і мігрантів, що проживали у Польщі до повномасштабного вторгнення. Однак, як пише Newseria Biznes, українці вказують на кілька труднощів. Серед них високі очікування роботодавців, погане знання польської мови та робота нижче кваліфікації, отриманої на батьківщині.

Більшість українців у Польщі працюють

Минуло більше року від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. Більшість українських біженців, що знайшли своє безпечне місце у Польщі, працевлаштовані. Як говорить Анджей Коркус, президент правління Міграційної платформи EWL , у коментарях виданню Newseria Biznes, професійно активні українці у Польщі – це як мігранти, так і біженці.

У економічних мігрантів професійна діяльність становить 83%, у біженців – 71%. Це незначна різниця. Ці дві групи відрізняє те, що серед біженців переважають жінки, які прибули з дітьми. У дослідницькій групі, яку ми спостерігали, ми помітили п’ятикратне збільшення кількості людей, які приїхали до Польщі з дітьми

– розповідає інформаційному агентству Newseria Biznes Анджей Коркус, президент правління Міграційної платформи EWL.

Експерт говорить, що цього літа одним з викликів польського ринку праці стане той факт, що українські чоловіки не приїдуть на роботу до польських фермерів та будівельних компаній.

Які виклики стоять перед українськими працівниками у Польщі?

Серед групи мігрантів знання польської мови є більш поширеним – це заявляє майже половина респондентів, а серед групи біженців – 14%, згідно з опитуванням EWL. Українці говорять, що полегшення доступу до мовних курсів є одним із питань, яке сприяє інтеграції в Польщі.

Це чудова новина, тому що це означає, що українці чекають від нас не соціальної підтримки чи грошей, а підтримки, щоб краще інтегруватися в суспільство. Що змінилося в становищі біженців за ці роки, це, по-перше, те, що вони самі стали на ноги. Ми бачимо, що переважна більшість із них працює, частина з них віддала дітей до польських шкіл, половина користується польською медичною допомогою, тому вони стали частиною нашого суспільства

– говорить Анджей Коркус.

Водночас, як інформує видання, посилаючись на дані міграційної платформи, українці в Польщі хочуть інтегруватися в польське суспільство не лише через мовні курси. Серед важливих для себе факторів вони також називають доступ до соціальних виплат, полегшення доступу до освіти, медичних послуг та дії щодо професійної активізації.

Джерело: vpolshchi.pl

Популярні новини