Опубліковано: 25.06.2019
Автор статті:Anatoliy Zymnin
Anatoliy Zymnin
25.06.2019
EWL в ЗМІ

Громадське: Чому українці їдуть працювати до Польщі? [ВІДЕО]

1 мільйон 200 тисяч українців живе і працює в Польщі — це найновіші дані, отримані у березні завдяки дослідженню користувачів смартфонів. Раніше посол України в Польщі оцінювавкількість українців там в 1 мільйон, а посол Польщі в Україні говорив про 2 мільйони. Точну цифру обрахувати складно через постійну мобільність українців. Польща одна з небагатьох країн ЄС, яка надає можливість легкого працевлаштування на короткі терміни, до 90 днів, завдяки безвізовому режиму. В останні роки українці охоче їдуть до Польщі — а ця країна робить усе, щоби привабити працівників з України та інших пострадянських держав. (…) 

“Потреба в працівниках із-за кордону в Польщі дуже велика. Вона збільшилася десь із 2014, коли після періоду спаду польська економіка знову почала зростати, — пояснює Марчін Колодзейчик, директор із міжнародного рекрутингу компанії EWL. — Це збіглося в часі з політичною та економічною кризою в Україні. З того часу спостерігаємо сталий наплив мігрантів до Польщі, більшість із них — з України, але також багато з інших держав екс-СРСР: Молдови, Грузії”.

Дві третини співробітників компанії з підбору персоналу — родом з України та Білорусі. Вони мають налагоджену мережу контактів на батьківщині. Це висококваліфіковані професіонали, які працювали на високих посадах і на батьківщині, але з різних причин виїхали до Польщі.

Як, наприклад, Владислав Куликов, координатор відділу маркетингу EWL. За його словами, за два роки у Варшаві він ще не дуже добре вивчив польську. Попри це, Владислав жартує з колегами-поляками і під час нашої розмови часом вставляє польські слова.

Поїхати на роботу за кордон його спонукала відсутність стабільності та постійні економічні кризи в Україні. «Я тричі в житті мав досвід, що в Україні щось стається, змінюються умови матеріальні і якість життя. Я так собі подумав, що може краще поїхати, — розповідає Владислав. — Не знав, що буду працювати в офісі, думав про різну роботу, що почну з чого завгодно. Просто не хотів залишатися в Україні, не чув себе там».

Владислав поїхав, незважаючи на те, що мав високу посаду в київській рекламній агенції, а перед від’їздом отримав ще одне запрошення на роботу в Україні.

«Вийшло так, що я мав гарну пропозицію з високою зарплатою, а сюди їхав в нікуди», — пригадує чоловік. У Польщі працювала його мама, тому обрав її, хоча розглядав варіанти інших країн ЄС. Роботу шукав уже на місці — це виявилося нескладно.

У Польщі, за словами Владислава, він почувається як удома. Головна різниця з Україною — в якості життя.

«Я не відчуваю потреби мати автомобіль. Мешкаю в передмісті, але їду до роботи 40 хв і всі кажуть, що це дуже довго. Хоча в Києві я їздив довше і відчував, що це було ок. Є багато можливостей добре безкоштовно провести час. Басейн доступний в кожному мікрорайоні, багато подій у парках, безкоштовних показів фільмів, театрів, музеїв».

Попит на висококваліфікованих іноземних працівників, таких, як Владислав, у Польщі значно зріс за останні 4 роки — розповідає ще одна українська співробітниця рекрутингової агенції Марія Кузенко. Вона керує відділом легалізації EWL — допомагає оформляти документи іноземним робітникам у Польщі.

«Ми бачимо приріст громадян України — це і студенти, і робітники. На різні вакансії — від виробництва товарів і до сфери бізнесу, офісних працівників, IT, спеціалістів вищого класу».

Значною мірою цьому посприяв безвізовий режим із Євросоюзом, вважає Марія. «З паспортом біометричним можна приїжджати сюди і вже тут отримувати дозвіл на роботу. Польща є однією з небагатьох країн ЄС, яка дає можливість оформити його на підставі безвізового режиму. Сама угода про безвіз не надає такої можливості, але країни-члени ЄС можуть внутрішньо дозволяти такі процедури», — пояснює вона.

За словами Марії, польська влада дослухається до потреб роботодавців, які просять полегшити процедуру працевлаштування громадян України. Згідно з опитуванням, яке провела компанія, понад 90% українців приїжджають до Польщі на короткотривалі роботи — від 3 до 6 місяців. Після перебування в Україні багато хто знову повертається на тимчасову роботу до Польщі.

(…)

Джерело: Громадське 

Популярні новини