Опубликовано: 15.04.2021
Автор статьи:Anatoliy Zymnin
Anatoliy Zymnin
15.04.2021
Новости | CМИ про EWL

Укрінформ: Працівників з України, попри локдауни, чекають у Польщі

Цей рік значно відрізняється від попереднього. Введення жорсткого локдауну в Європі у березні 2020 року в умовах страху від невідомого на той час вірусу закрило кордони, консульства, перервало міжнародні сполучення. У тих умовах польські працедавці й уряд країни робили все можливе, щоб українці їхали на роботу до Польщі.

Рік по тому пандемія COVID-19 ще триває, утім – світ навчився жити в таких реаліях. Попри екстремальні умови функціонування більшості секторів економіки, незмінним залишається факт: у Польщі надалі очікують на масовий приїзд українців на роботу. (…)

Упродовж першого кварталу цього року польський бізнес не мав проблем із працевлаштуванням українців на місцевому ринку праці. Кількість охочих заробити в Польщі навіть перевищила число вакансій, оскільки польські підприємства у цей час дещо зменшили свої заявки на додатковий персонал з-за кордону. І це є суттєвою відмінністю від минулого року, коли попит на працівників був вищим.

Як вважає директор міжнародного рекрутингу в агентстві EWL Group Марцін Колодзєйчик, на це є кілька причин. По-перше, багато працівників з України, які перед початком пандемії коронавірусу працювали в Польщі на ротаційній основі, вирішили залишитися у країні над Віслою. Це їм дозволяє польське законодавство: уряд Польщі торік вирішив автоматично продовжити на період пандемії дозволи на перебування та працю в Польщі. Через те, що багато українців залишилися у Польщі, працедавці, зокрема в таких галузях як логістика, складування чи торгівля, не шукали нових працівників. На відміну від попередніх років, вони вже мали укомплектовані кадри.

По-друге, промислове виробництво у першому кварталі все ще не могло функціонувати на повну силу, оскільки через світову пандемію та локдауни спостерігаються перебої з постачанням із різних країн комплектуючих до польських заводів, наприклад, в автобудуванні та електроніці. Це відбивається і на працевлаштуванні іноземців.

“Але ця ситуація поступово покращуватиметься. У другому кварталі поточного року ми очікуємо на значне збільшення попиту на закордонних працівників у Польщі”, – наголосив Колодзєйчик.

За його словами, партнери EWL Group, зокрема в галузях автомобілебудування та виробництва електроніки, вже сигналізують про потребу працевлаштування у квітні-травні більшої кількості іноземців. Це зумовлено очікуванням у цій сфері припливу компонентів, яких досі постійно не вистачало через пандемію COVID-19. Якщо до цього додати ще початок сезону в сільському господарстві та будівельній галузі, то можна очікувати найближчим часом на значне збільшення попиту на іноземних працівників у Польщі. Питання лише у тім – цей попит буде поступовим чи різким і потребуватиме залучення одразу великої кількості іноземців на польську ринку праці?

Доволі цікавим і новим елементом на польському ринку праці є збільшення попиту на іноземних працівників у роздрібній торгівлі, тобто в логістичних центрах та найбільших торговельних мережах. Без сумніву, це є елементом переформатування ринку праці в умовах чергових локдаунів, викликаних пандемією COVID-19. Як зауважують в EWL Group, у порівнянні з минулим роком на понад 10% зріс попит на іноземних працівників у сфері електронної комерції (e-commerce) та логістики, які останнім часом стали одними з основних рушійних сил польської економіки. (…)

Популярны новости